Una companyia de dansa que porta les seves activitats artístiques com a aportació cultural dins i fora de Costa Rica.

Sota la figura de Rebeca Alvarado i la direcció de Vladimir Rocha Godoy neix l’any 2007 la companyia Dansa Piazzola, a Libèria Guanacaste, comunitat que està situada aproximadament a quatre hores de la capital de Costa Rica, San José. Una població que es caracteritza pel seu clima calent, paisatges bonics, boscos exòtics, platja belles, volcans actius i inactius i una gran riquesa a nivell cultural que abasta els balls folklòrics, menjars, poesia i destacada artesania. Tots ells, són recursos naturals que influeixen en cadascuna de les composicions creades per a aquesta companyia de ball.

L’origen del nom de Dansa Piazzola procedeix de la coreografia d’examen final de graduació en la carrera de Dansa de la ballarina. Una composició que es va muntar amb una peça musical del músic argentí Astor Piazzola i que, en honor a ell, es va decidir formar un projecte que tingués com a objectiu portar la dansa com a aportació cultural a la província, i especialment a comunitats que no tinguessin tantes oportunitats artístiques.

El projecte es va iniciar a Libèria Guanacaste, però s’han dut a terme activitats artístiques en altres poblacions com Nicoya, Bagaces, Tilarán, Cañas, Playas del Coco, Abangares, La Cruz, entre d’altres. Combinat amb impartir classes de dansa, ballet, hip hop, belly dance, ioga, acrobàcia en teles, art teràpia i contemporani, Dansa Piazzola fa gires a l’Capital i participa en diferents festivals, organitzats per les universitats, entitats governamentals i privades. A nivell internacional ha participat en Estats Units (Boston, Washington, Orlando, Nova York), Cuba, Mèxic i Nicaragua.

Ara, Dansa Piazzola ve a Barcelona per participar en l’Altre Festival. Una cosa que com ells mateixos diuen “ens emociona moltíssim poder compartir els nostres treballs coreogràfics i poder conèixer altres experiències que podran enriquir la nostra cultura i aplicar-la en el nostre context.”

Danses inspirades en la realitat de l’ésser humà

Danza Piazzola ens presentarà a la Fabra i Coats tres coreografies molt originals. Tres composicions de ball inspirades en les vivències humanes de tothom.

‘La fugitiva’ pretén escapar de les estipulacions socials que ens fan tenir creences distorsionades sobre nosaltres mateixos. A través del ball, Rebeca trenca amb aquests preceptes i crea un nou llenguatge més encoratjador i creatiu. I és que tots, en algun moment, hem estat fugitius de la Societat, però també de nosaltres mateixos.

‘La Diatraba’ és és una versió lliure inspirada en l’obra ‘Diatriba d’amor contra un home assegut’ on es qüestiona l’ “amor” en forma d’indiferència i soledat, reflex moltes vegades de la vida de moltes dones que dins de les seves vides privades pateixen de violència psicològica i pateixen problemes d’ansietat, depressió i baixa autoestima.

Per últim, ‘Eternament lluny’ recrea una fulla seca que es desprèn de la branca i queda lliure. Una cosa inevitable però necessària. En realitat, una metàfora de la trajectòria de l’ésser humà qui ha de imposar-se en la vida deslliurant-se dels lligams.