La companyia de teatre La Trifulga dels Fútils ens presenta un clàssic de Lope de Vega; Fuenteovejuna en clau de comèdia.

Aquesta versió “trifulguera” de Fuenteovejuna, ens mostra durant aproximadament una hora la rebel·lió contra el poder establert i de solidaritat del poble. Mort Enrique IV, en plena guerra entre els Reis Catòlics i el Rei de Portugal pel control de la Península, a la població de Fuente Ovejuna, el «Comendador» abusa del seu poder i maltracta el poble. Finalment, els vilatans es cansen i el maten.

Amb música i vers clàssic, l’espectacle teatral ens anima a lluitar contra la opressió dels menys afavorits i , en especial, de les dones que són les veritables heroïnes d’aquesta història clàssica i, malauradament, moderna alhora. La unió i la raó poden amb l’opressió i l’abús.

 

La trifulga no és una trifulca

La Companyia Estable de teatre La Trifulga del Fútils es crea al Centre de Dia Pi i Molist per a persones amb Trastorn Mental de Barcelona l’estiu del 2000. Conformada per persones amb o sense trastorn mental, durant tot aquest temps, hi han participat de manera directe o indirecte més de 300 persones provinents del món de l’escena, la salut o el treball social. Actualment la Companyia està conformada per unes 25 persones de les quals 20 són actors. En tots aquests anys s’han representat 11 espectacles en diversos equipament escènics de Barcelona i ha participat en les tres edicions de l’Altre Festival, on en la darrera edició va guanyar el Premi Josep Clusa que atorga l’Altre Festival al millor espectacle presentat: “El Coronel Ocell”.

Des dels seus orígens, La Trifulga dels Fútils ha buscat un triple objectiu que conforma la seva ànima. En primer lloc ha esdevingut una autèntica llar, la segona té a veure amb l’eficàcia contra l’estigma i, per últim, com qualsevol companyia escènica, són creadors de cultura popular. Tot un projecte rehabilitador que comença a fer feina des del propi nom, tal i como explica l’actor i fundador de la companyia Josep Voltà “…algunes vegades sentim en els mitjans d’informació el nom trifulga referint-se a una baralla, és erroni. Una trifulga és sortir d’una situació complicada amb molt d’esforç i sacrifici. Vaig escollir aquest nom perquè resulta original i molta gent canvia la g per la c, així doncs farem acostumar el públic a dir les coses pel seu nom. El nom de fútils perquè els que formàvem el grup inicial érem uns atrotinats. Per a una companyia de teatre de malalts mentals el nom La Trifulga dels Fútils sona com que estem lluitant per sortir-nos del mal tràngol que suposa la malaltia, però que a l’hora estem dins un pou del qual es difícil sortir”.

Diumenge 9 de juny a les 12:30h a l’Espai Bota 2 (Fabra i Coats)

Reserva ja les teves entrades: 5 euros.