Des de la seva primera edició l’Altre Festival atorga el Premi Josep Clusa per reconèixer aquells espectacles, projectes o companyies que destaquin en l’àmbit de les Arts Escèniques i la Salut Mental. En les diferents edicions s’han volgut premiar diverses vessants de les Arts Escèniques: premi al projecte escènic més inclusiu (2015), al millor espectacle seleccionat per un jurat (2017) o a l’espectacle més ben valorat pel públic (2019).

Enguany el Premi Josep Clusa vol reconèixer aquella Companyia d’Arts Escèniques que tingui com a objectiu de present o de futur algun dels aspectes que conformen l´ànima de l´Altre Festival

1.Aconseguir el benviure i la inclusió de les persones amb i sense problemàtiques de salut mental a través de les arts escèniques. Les companyies escèniques inclusives formades per persones amb i sense una experiència en salut mental , juntament amb la mateixa pràctica del teatre, la dansa, la música o qualsevol disciplina escènica, són una magnífica eina recuperadora i rehabilitadora per a totes les persones que hi participen . El contacte social proper, humà, íntim i les relacions personals i emocionals establertes des de l’amistat i l’amor funcionen com a catalitzadors en la construcció i establiment d’una autèntica llar. Nosaltres les anomenem llars escèniques, hogares escénicos o performing homes i representen una font d’esperança.

2. Donar a conèixer la realitat de la salut mental a la societat des d’una perspectiva positiva, constructiva i enriquidora. Des de dalt de l’escenari i a través de del teatre, la dansa o la música, és possible transformar l´estigma i convertir-lo en una vivència positiva, bella i emotiva que deixi enrere prejudicis i etiquetes.

3. Promoure la diversitat i l’accessibilitat al món cultural i artístic. La barreja inclusiva en les companyies escèniques de persones amb o sense problemes de salut mental, actors, dramaturgs i gent de tota mena i condició obre noves maneres de fer i crear llenguatges i formats. Facilita l’accés de tothom com a creador, intèrpret o públic i permet explorar i trobar nous camins artístics. Per a les companyies que incorporen persones provinents del món del teatre, la dansa, el circ o la música representa un salt qualitatiu extraordinari i la possibilitat de poder millorar el seu treball i mostrar-se a un públic més ampli i divers. Per als professionals de les arts escèniques i gent de teatre que formen part d’aquests grups és una oportunitat única de treballar amb intèrprets i maneres de fer impossibles de trobar en l’àmbit més professional ampliant les seves metodologies de treball i qüestionar els límits de les arts escèniques.

 

Si la vostra Companyia compleix, treballa o vol iniciar un procés d’apoderament per aconseguir algun d’aquests objectius o els tres a l’hora, no dubteu en presentar-vos-hi. Per optar al Premi Josep Clusa d’enguany, dotat amb 2000 euros per a un únic guanyador, caldrà omplir el formulari que trobareu a la web de l’Altre Festival i aportar la informació sol·licitada. Podeu presentar el vostre projecte del 25 de juny fins al 30 de setembre de 2021.  Durant el mes d’octubre i novembre es faran les entrevistes amb les companyies preseleccionades i en el mes de desembre es donarà a conèixer la companyia guanyadora.

Moltes gràcies i molta sort!

Formulari d’inscripció Premi Josep Clusa

CONTACTE

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 2 files.